Duiker ziet lichamen in gezonken veerboot

Een duiker heeft drie lichamen gezien door de ramen van de Zuid-Koreaanse gezonken veerboot. Het lukte hem echter niet de ramen open te breken om de lichamen mee naar boven te nemen, zei een medewerker van de kustwacht.

Sterke stromingen en regenval maken het moeilijk om in de veerboot te komen. Aangenomen wordt dat de meeste van de 270 vermiste passagiers nog in de veerboot liggen. Reddingswerkers zijn van plan zaterdag veertig keer naar het wrak te duiken om te proberen de veerboot binnen te komen en enkele lichamen mee naar boven te nemen. Tot nu toe zijn 29 lichamen geborgen.

Daarnaast zijn voor zover bekend 174 mensen gered, maar een van hen, een conrector, is vrijdag alsnog omgekomen. Het lijkt erop dat hij zichzelf heeft opgehangen. Veel passagiers aan boord van het schip waren leerlingen van de middelbare school waar hij werkte. In een brief die hij achterliet schrijft de conrector dat hij zich schuldig voelt voor het overleven van de ramp en dat hij verantwoordelijkheid wil nemen voor wat tijdens de reis is gebeurd. Hij vroeg of zijn lichaam gecremeerd kon worden zodat zijn as kan worden uitgestrooid op de plek waar de veerboot is gezonken.

De kapitein en twee bemanningsleden van het schip zijn zaterdag lokale tijd gearresteerd. Onderzocht wordt onder meer of de kapitein te laat heeft besloten tot een evacuatie. De verkeersleiding had al vijf minuten na de eerste problemen aangeraden het schip te evacueren, maar de kapitein besloot hier pas toe na een halfuur. “De stroming was sterk, het water was koud en ik vreesde dat mensen in de problemen zouden komen of weg zouden drijven als ze zonder reddingsvest het water in zouden moeten. Er waren ook nog geen reddingsboten in de buurt“, zei de 68-jarige Lee Joon-seok. Verder bood hij na zijn arrestatie zijn excuses aan aan de families van de slachtoffers.

Leave a comment