Geen verbod op ‘ombouwen’ spelcomputers

Het omzeilen van de beveiliging van Nintendo-spelcomputers is niet altijd illegaal. Dat heeft het Europees Hof van Justitie donderdag bepaald in een zaak van Nintendo tegen het Italiaanse PC Box. Dat bedrijft biedt ‘omgebouwde’ versies van de spelcomputers Wii en DS van Nintendo aan.

PC Box verkoopt zogenoemde modchips, waarmee op de Nintendo-apparaten ook games en multimedia draaien die niet door de fabrikant zijn goedgekeurd. In sommige gevallen is het op deze manier omzeilen van de beveiliging van Nintendo rechtmatig, aldus het hof. Nintendo is volgens het hof alleen beschermd tegen omzeiling die gebruik van illegale spellen tot doel heeft, en niet tegen ander gebruik, zoals afspelen van legale spellen van derden of eigen bestanden van de gebruiker.

Nintendo moet volgens het arrest kijken naar het gebruik van beveiligingsmethodes die dat soort activiteiten door derden minder beperken dan nu het geval is. Er moet volgens de Luxemburgse rechters wel worden onderzocht hoe vaak de apparaten van PC Box daadwerkelijk worden gebruikt om illegale kopieën van Nintendo-games te spelen.

Volgens PC Box is de huidige kopieerbeveiliging van Nintendo vooral bedoeld om de eigen spellen te beschermen en belemmert het bedrijf daarmee de concurrentie. Nintendo vindt dat PC Box vooral het illegale gebruik van spellen mogelijk maakt.

Leave a comment