Archive for november, 2015

Meer dan 155 doden in terreuravond Parijs, schutters lopen nog rond

Tijdens de oefeninterland tussen Frankrijk en Duitsland in het Stade de France in Parijs zijn twee zeer luide explosies gehoord. Er heerst onduidelijkheid over wat er precies aan de hand is, maar een journalist ter plaatse omschrijft de knallen als ‘duidelijk harder dan wat ik ooit van vuurwerk gehoord heb’.

De wedstrijd, op dat moment bezig met de eerste helft, werd niet onderbroken. Dat gebeurde ook niet nadat politiesirenes gehoord werden, die aan lijken te geven dat het wel wat meer was dan slechts vuurwerk. De Duitse ploeg werd eerder in Parijs nog opgeschrikt door een bommelding.

Update 02:10 uur
De hulpdiensten in Parijs hebben een nieuwe lijst met aantallen slachtoffers per locatie naar buiten gebracht:

Locatie Doden Zwaargewonden Overige gewonden
Bataclan 118+ 7 4
Charonne 19 13 10
Rue Bichat 14 10 10
Stade de France 4 11 39
Avenue de la République 4 11 10
Beaumarchais 0 3 4
Totaal 159+ 55 77

Een journaliste van Le Monde zegt dat tientallen mensen, die zich op de tweede verdieping van het Bataclan bevonden, erin geslaagd zijn zich te verstoppen op een soort zolder in het gebouw en zo aan de gijzelnemers ontsnapt zijn.

Er zijn zeker drie terroristen gedood bij de bestorming van Bataclan, maar er zijn nog schutters op vrije voeten volgens Franse media. Hoeveel dat er zijn is niet bekend.

Update 01:20 uur
Een bron binnen de Franse politie zou tegenover diverse media hebben gezegd dat men meer dan 100 lijken heeft gevonden in het Bataclan, het theater waar in het afgelopen uur een gijzelingsssituatie tot een einde is gekomen. Men zegt dat de terroristen granaten hebben gegooid naar de gijzelaars op het moment dat de bestorming begon. Het dodental lijkt zo goed als zeker nog te stijgen in de komende uren. In andere delen van Parijs zijn zeker 41 doden gevallen.

President François Hollande is inmiddels onderweg naar de plaats van het drama.

Update 01:00 uur
Diverse media laten weten dat de bestorming van het Bataclan afgelopen is. Daarbij zouden drie terroristen gedood zijn. De gijzelingssituatie zou daarmee beëindigd zijn, maar over het aantal doden is nog erg weinig bekend. Wel zijn er berichten over ‘tientallen doden in het Bataclan’, maar die komen niet uit officiële bronnen. Het zou wel overeenkomen met een ooggetuige die vanuit het theater op social media vertelde dat hij zeker twintig lichamen zag liggen.

De Parijse brandweer heeft een lijst met aantallen doden en gewonden per locatie naar buiten gebracht. Daaruit blijkt dat op zeker vier plaatsen mensen zijn overleden. In totaal komt men uit op 43 bevestigde doden, 55 mensen in levensgevaar en 77 andere gewonden op zes verschillende locaties.

Update 00:38 uur
Het Franse AFP meldt op basis van bronnen binnen de veiligheidsdiensten dat men het Bataclantheater op het moment aan het bestormen is. Enkele minuten eerder kwamen er al berichten naar buiten over geweerschoten en vijf explosies in of in de buurt van het Bataclan.

Verder hebben de autoriteiten laten weten dat er op zeven verschillende plekken aanvallen zijn uitgevoerd. Ook kwamen er berichten over zeven doden bij de schietpartijen bij het Louvre en het Centre Pompidou, maar daarover is nog niks bevestigd en ook in Franse media heeft men het er niet veel over.

Update 00:13 uur
Ooggetuige Julian Pearce wist te ontsnappen uit het Bataclantheater en deed zijn verhaal zojuist in de uitzending bij CNN. “Ik heb zelf twee terroristen gezien. Ze waren niet gemaskerd en van een van hen heb ik het gezicht gezien, een jongen van een jaar of 20 á 25. Ze zeiden niks, ze riepen niks, ze schoten alleen. Het enige geluid was het geluid van de wapens en van de gillende mensen. De aanvallers schoten op mensen die al op de vloer lagen om ze te doden. Ze schoten rustig iemand dood, herlaadden in alle stilte en schoten de volgende dood. Ik heb zelf meer dan twintig lichamen zien liggen, of misschien leefden een aantal daarvan nog, maar die waren dan zwaargewond. Zelf kon ik een zwaargewonde vrouw mee naar buiten nemen toen ik eruit kon, waarna ik haar in een taxi gezet heb en de chauffeur naar het ziekenhuis heb gestuurd.”

Meer militaire troepen zijn nog altijd onderweg naar de stad en voor het eerst in tientallen jaren is in het hele land de staat van beleg afgekondigd. De laatste keer dat de noodtoestand werd uitgeroepen was tijdens de rellen in Parijs in 2005.

Update 23:56 uur
Journalisten op Twitter melden dat er nieuwe schietpartijen zijn uitgebroken bij het Louvre en het Centre Pompidou, hoewel de berichten nog niet door officiële bronnen bevestigd zijn. De krant Libération meldt op basis van bronnen bij de politie dat er tot nu toe 42 doden geteld zijn in plaats van de eerder genoemde 60 doden.

Vanuit de gijzelingssituatie bij het Bataclan komen gemengde berichten. Zo zouden er 30 mensen ontsnapt zijn, die zeggen door de politie bevrijd te zijn, maar andere berichten zijn zeer ernstig. Iemand in het gebouw wist een kort verslag op sociale media te plaatsen: “Ik lig op de eerste verdieping en ben zwaar gewond. De politie moet zo snel mogelijk naar binnen stormen. Er zijn overlevenden hier, maar de gijzelnemers slachten ze een voor een af.” Ook zouden er overal binnen het gebouw al dode lichamen liggen.

President Hollande heeft zojuist gezegd alle Franse grenzen gesloten te hebben. Ook is de staat van beleg afgekondigd.

Update 23:35 uur
Diverse media en journalisten melden dat er een nieuwe schietpartij is uitgebarsten bij het grote winkelcentrum Les Halles, in het hart van de Franse hoofdstad. Het Franse BFM TV zegt dat het dodental zelfs is opgelopen naar 60 overledenen.

Update 23:27 uur
ANP-journalist Chris Klomt zegt dat het niet over 60, maar over 100 gegijzelden gaat in het Bataclan. Het Franse leger is inmiddels gearriveerd in de straten van Parijs, zoals te zien is op de Franse tv. Franse media melden in onbevestigde berichten dat er twee lichamen ‘zonder ledematen’ gevonden zouden zijn – waarschijnlijk die van twee zelfmoordenaars. Berichten over een onthoofd slachtoffer wijzen waarschijnlijk op een van de zelfmoordenaars.

Update 23:23 uur
Een in de concertzaal aanwezige ooggetuige heeft naar buiten weten te brengen dat hij zeker zes tot acht gijzelnemers heeft gezien. Ze zouden op het moment het hele Bataclan afgaan op zoek naar mensen die zich verstopt hebben. Twee of drie zwaar bewapende schutters bij het theater zijn in een vuurgevecht verwikkeld met de Parijse politie. Thomas Misrachi van BFM TV kreeg van een aanwezige agent te horen dat de situatie zeer onduidelijk en beangstigend is. “De schutters zijn overal”, aldus de agent.

Volgens onbevestigde berichten riepen de daders “Allah Akbar!” voor het vuur geopend werd. Rond het Bataclan is inmiddels een uitgebreide veiligheidszone ingesteld.

Update 23:10 uur
Het Franse BFM TV meldt inmiddels dat er al veertig doden gevallen zijn. Bij een restaurant zouden zeker elf doden gevallen zijn, in de concertzaal waar de gijzeling gaande is minstens vijftien. Ook in de straten van Parijs zijn doden gevallen. Volgens CNN probeert de politie het Bataclan van de achterkant binnen te vallen om de gijzeling daar tot een einde te brengen. Er zou daarbij onder meer op posities op het dak geschoten worden.

Update 22:51 uur
De gijzeling zou plaatshebben in de concertzaal “Le Bataclan”; volgens de laatste berichten zouden er rond de zestig gijzelaars daar vast worden gehouden.

Update 22:39 uur
Inmiddels spreekt de Franse publieke televisiezender France 24 van achttien doden, en van een mogelijke gijzelneming. Verdere informatie volgt nog.

Update 22:15 uur
Er zouden zeker drie doden zijn gevallen bij de schietpartij(en?) in Parijs. Een lokale bewoner meldt dat hij drie door een wit doek bedekte lichamen ziet liggen vanaf zijn balkon. De schutter lijkt nog altijd niet opgepakt te zijn en volgens diverse berichten zou er zelfs weer opnieuw worden geschoten. De explosies die vanuit het Stade de France gehoord werden zouden veroorzaakt zijn door een bom in een restaurant en mogelijk door granaten die in de buurt gegooid zijn.

Update 22:03 uur
Inmiddels is duidelijk dat het niet louter om een explosie gaat en dat het allemaal niks met de voetbalwedstrijd te maken heeft. Er wordt geschoten in de stad en volgens berichten op Twitter zouden er nabij de Place de la République meerdere mensen gedood zijn door een man met een kalashnikov. Op het moment zou er geschoten worden nabij concertzaal Bataclan. Via deze Periscope-link is te luisteren naar een Fransman die live verslag doet ter plaatse, waar op de achtergrond zo nu en dan knallen te horen zijn.

Update 21:59 uur
Het heeft er alle schijn van dat de situatie te maken heeft met een explosie in een brasserie nabij het Stade de France. Daarbij zou zeker één zwaargewonde gevallen zijn. President François Hollande van Franrijk is inmiddels geëvacueerd, hij was bij het oefenduel aanwezig.

 

Skippy :(

Vanochtend is ons Skippy ingeslapen.
Ze was 15.5 jaar oud.. ze ging niet helemaal goed meer afgelopen weken, maar ze was nog een best gelukkig katje.
Maar heb een tribute voor der gemaakt.
Dat ze nooit vergeten mag worden.