Archive for september, 2013

Skyrim Theme – Peter Hollens

Onwijs mooi spel.
Onwijs mooi nummer.
Brilliante cover.

Songtekst:

Dovahkiin, Dovahkiin
naal ok zin los vahriin
wah dein vokul mahfaeraak ahst vaal!
Ahrk fin norok paal graan
fod nust hon zindro zaan
Dovahkiin, fah hin kogaan mu draal!

Huzrah nu, kul do od, wah aan bok lingrah vod
Ahrk fin tey, boziik fun, do fin gein!
Wo lost fron wah ney dov
ahrk fin reyliik do jul
voth aan suleyk wah ronit faal krein

Ahrk fin kel lost prodah,
Do ved viing ko fin krah,
Tol fod zeymah win kein meyz fundein!
Alduin, feyn do jun,
kruziik vokun staadnau,
voth aan bahlok wah diivon fin lein!

Nuz aan sul, fent alok,
fod fin vul dovah nok,
fen kos nahlot mahfaeraak ahrk ruz!
Paaz Keizaal fen kos stin nol bein Alduin jot!

Dovahkiin, Dovahkiin
naal ok zin los vahriin
wah dein vokul mahfaeraak ahst vaal!
Ahrk fin norok paal graan
fod nust hon zindro zaan
Dovahkiin, fah hin kogaan mu draal!
AND TRANSLATED:

Dragonborn, Dragonborn
by his honor is sworn
To keep evil forever at bay!
And the fiercest foes rout
when they hear triumph’s shout,
Dragonborn, for your blessing we pray!

Hearken now, sons of snow, to an age, long ago
and the tale, boldly told, of the one!
Who was kin to both wyrm
and the races of man
with a power to rival the sun

And the Scrolls have foretold
of black wings in the cold,
that when brothers wage war come unfurled!
Alduin, Bane of Kings,
ancient shadow unbound,
with a hunger to swallow the world!

But a day, shall arise,
when the dark dragon’s lies,
will be silenced forever and then!
Fair Skyrim will be free from foul Alduin’s maw!

Dragonborn, Dragonborn
by his honor is sworn
To keep evil forever at bay!
And the fiercest foes rout
when they hear triumph’s shout,
Dragonborn, for your blessing we pray!

Beton op Atari-videogames

Tegenwoordig gaat het commercieel gezien erg goed met de videogame-industrie. Grand Theft Auto V leverde in enkele dagen tijd ruim één miljard dollar op en het aantal voorbestellingen voor de PlayStation 4 is zo hoog dat geen enkele winkel ze nog aanneemt. In 1983 was dat heel anders.

Lange tijd gaat het erg goed met de videogame-industrie en er verschijnen talloze consoles en games waardoor de omzet naar 3,2 miljard dollar stijgt in 1983. Twee jaar later is de omzet nog slechts 100 miljoen dollar en daarmee is de gehele industrie in elkaar gestort.

Er is niet één specifieke reden die ertoe heeft geleid dat de videogame-industrie zo hard op z’n bek ging, maar een aantal oorzaken zijn wel degelijk bekend. Allereerst waren videogames zo populair dat iedereen instapte wat leidde tot veel te veel verschillende consoles. Er was Atari met hun 2600 en 5200, de ColecoVision, Magnavox Odyssey2, Intellivision, Vectrex en zo gaat de lijst nog wel even verder en werd de volgende generatie ook alweer aangekondigd. Daarnaast werden ‘echte’ computers als de Apple II en Commodore 64 ook steeds meer gebruikt.

atari 2600
De Atari 2600

Daarnaast was intern gesteggel tussen uitgevers en developers een steeds groter probleem. Verschillende uitgevers vonden het onnodig om de juiste credits te tonen in de games wat tot onvrede bij de developers leidde. Activision is bijvoorbeeld ontstaan uit Atari nadat er daar onenigheid ontstond over credits naar de developers. Een wildgroei aan developers zorgde er tevens voor dat de hardwarefabrikanten geen controle meer hadden over welke games voor hun platform verschenen. Er was geen kwaliteitscontrole zoals bijvoorbeeld Nintendo later introduceerde met hun Official Seal of Quality.

Tot slot wilden de fabrikanten zoveel mogelijk games uitbrengen wat de kwaliteit niet ten goede kwam. Hier komt de game E.T. The Extra Terrastial, gebaseerd op de gelijknamige blockbuster film uit 1982, om de hoek kijken. Om mee te liften op het succes van de film wilde Atari zo snel mogelijk een game in de winkels leggen. Uiteindelijk werd de game in een week of vijf gemaakt en speel je als E.T. die verschillende onderdelen voor een telefoon bij elkaar moet verzamelen om zo naar huis te bellen.

videogame E.T.
Screenshot uit de videogame E.T.

Nu zegt de ontwikkeltijd niet altijd iets over de kwaliteit van een game, kijk maar naar Duke Nukem Forever, maar vijf weken is wel érg kort. De game flopte zo hard dat Atari met miljoenen onverkochte cartridges bleef zitten. Atari koos er vervolgens voor om alles te vernietigen en begraven. Men begon hiermee in september 1983, in Alamogordo, New Mexico. Volgens de lokale krant reden zo’n tien tot twintig vrachtwagens vol naar de dumpsite om daar de vernietigde games uit het El Paso-pakhuis te lossen.

Officieel heeft Atari nooit bevestigd dat het om een dump van E.T.-games gaat, en was de dumpsite voor ‘overblijfselen van de transitie van de Atari 2600 naar de Atari 5200’ en ‘kapotte en niet bruikbare hardware’. Op 29 september ging er uiteindelijk een laag beton over de begraafplaats om er zeker van te zijn dat de games en hardware niet weer opgegraven konden worden.

begraven in Alamogordo
Atari-games en consoles worden begraven in Alamogordo

Hierna zou Atari nooit meer hetzelfde zijn. De naam wordt nog steeds gebruikt, maar dat is eigenlijk het enige ook. De merknaam is talloze keren van eigenaar gewisseld en het Atari ‘van toen’ heeft niets meer te maken met het Atari ‘van nu’. Onlangs is men zelfs begonnen met het verkopen van alle licenties die Atari nog bezit.

Op dit moment heeft het bedrijf Fuel Industries van de gemeente Alamogordo toestemming gekregen om te gaan graven op de plek waar de E.T.-games en andere Atari-artikelen volgens de verhalen begraven zouden liggen. Men is van plan om hier een documentaire van te maken om zo, dertig jaar na dato, eindelijk antwoord te hebben op alle vragen.

Samsung voorop in strijd om de pols

Met een eigen horloge geeft Samsung woensdag het startsignaal voor de strijd om de pols. Dan komt het Koreaanse bedrijf met de Galaxy Gear, een hightech horloge en tevens een verlengstuk van de telefoon. De voornaamste concurrenten zijn Sony met de Smartwatch 2.0 en nieuwkomer Pebble.

Een smartwatch is een aanvulling op een mobiele telefoon. Via een bluetoothverbinding worden berichten doorgespeeld naar het horloge. Ook ziet de gebruiker op het horloge wie er belt en kunnen gesprekken aangenomen of geweigerd worden. Zo hoeft niet altijd een telefoon uit de broekzak gehaald te worden.

Samsung gaat met zijn Galaxy Gear iets verder. Berichten en mailtjes zijn automatisch te zien op het horloge, maar de Galaxy Gear heeft ook een ingebouwde camera om foto’s te nemen. Daarnaast reageert het op stemcommando’s, bevat het een fitnessmeter en zit er een luidsprekertje in om te kunnen bellen.

Dat is meer dan Sony belooft met zijn smartwatch, die deze maand nog in de winkel zou moeten liggen. Wat betreft zijn functionaliteiten veegt de Galaxy Gear bovendien de vloer aan met het Pebble-horloge, dat ook verbonden kan worden met een telefoon. Toch heeft Samsung de strijd om de pols nog niet gewonnen.

De Galaxy Gear is met zijn vraagprijs van driehonderd euro ruim twee keer zo duur als de Pebble en honderd euro duurder dan het horloge van Sony. Daarnaast moet de Galaxy Gear dagelijks opgeladen worden en werkt het vooralsnog alleen met de eveneens woensdag te verschijnen Galaxy Note 3. De Samsung Galaxy S III, Galaxy S4 en Note 2 worden daar binnenkort aan toegevoegd.

De Galaxy Gear is de duurste smartwatch van dit moment, maar heeft verhoudingsgewijs de slechtste batterij en werkt een zeer beperkt aantal telefoons. Een Pebble moet gemiddeld eens in de zes a zeven dagen opgeladen worden en werkt met iPhones en Android-telefoons. De Sony Smartwatch 2.0 gaat op een volle batterij drie tot vier dagen mee en werkt met veel verschillende Android-telefoons.

Ook andere bedrijven werken aan telefoons. Zo komt chipfabrikant Qualcomm ergens volgende maand met de Toq, een smartwatch die driehonderd dollar moet kosten. Daarnaast werkt autofabrikant Nissan aan een horloge dat coureurs extra informatie moeten bieden over de auto waarin zij rijden. Ook bedrijven als Toshiba, Garmin en Motorola werken aan horloges.

Daarnaast zijn er geruchten dat Apple werkt aan een eigen horloge. Begin dit jaar zei topman Tim Cook tijdens een presentatie dat de pols interessanter is dan een bril. Daarnaast heeft het bedrijf de merknaam iWatch in verschillende landen vastgelegd, hetgeen de geruchtenmolen in werking heeft gezet.

Samsung mag op dit moment dan de meest geavanceerde smartwatch hebben, de Galaxy Gear komt wel met een prijskaartje en flink wat haken en ogen. Dat maakt dat de strijd om de pols nog lang niet is beslist. Het is dan ook de vraag wanneer concurrent Apple zich met zijn iWatch in de strijd gaat mengen.

Sinds de jaren zeventig worden al digitale horloges gemaakt, maar de techniek van deze horloges groeide niet mee met die van de telefoons doordat de onderdelen te groot en te duur waren. Analist Avi Greengart van onderzoeksbureau Current Analysis gaf deze zomer aan dat dit het juiste moment is om met smartwatches te beginnen omdat de techniek eindelijk compact en betaalbaar is.

Het Britse onderzoeksbureau ABI Research stelde in februari in een rapport dat de markt voor draagbare apparaten, denk aan horloges en brillen zoals Google Glass, over vijf jaar zes miljard dollar waard kan zijn. Jaarlijks zouden dan 485 miljoen draagbare apparaten verkocht worden.

DSW verlaagt jaarpremie naar 1140 euro

Zorgverzekeraar DSW verlaagt de premie die klanten per maand moeten betalen volgend jaar naar 95 euro. De jaarpremie komt hierdoor uit op 1140 euro, meldt de verzekeraar die vaker als eerste de premie bekend maakt woensdag.

Vorige week verlaagde de verzekeraar de premie tussentijds. De laatste drie maanden van dit jaar betalen klanten hierdoor 98,50 euro in plaats van 102,50 euro, waardoor de jaarpremie uitkomt op 1218 euro. Volgend jaar ligt de jaarpremie dus 78 euro lager. Dat verschil kan groter worden als de premie opnieuw tussentijds wordt verlaagd.

Dit zet de deur open voor een prijzenslag zoals in de supermarkten.“, concludeert directeur Peter Ruys van Zorgkiezer. “Vorig jaar waren er geluiden dat de premie omhoog zou gaan, maar toen DSW als eerste de premie verlaagde zijn ook de andere verzekeraars omlaag gegaan.

Voor komend jaar hield het ministerie van Volksgezondheid rekening met een verlaging van de premie met 24 euro. “Nu wordt de lat wel heel erg laag gezet, ik verwacht dat andere verzekeraars hierin mee gaan“, zegt Ruys. Dat de premies worden verlaagd, komt volgens hem doordat het aantal overstappers gestaag toeneemt. “Vorig jaar nam het percentage toe van ruim zes naar ruim zeven procent. Dit jaar zal dat rond de acht of negen procent liggen. Dat hebben de verzekeraars ook in hun achterhoofd.

Valve kondigt SteamOS aan

Valve heeft zojuist aangekondigd dat het met een eigen besturingssysteem komt: SteamOS. SteamOS is gebaseerd op Linux en is speciaal ontwikkeld voor machines die in de huiskamer staan, en maakt hiervan ‘een ideale media center voor games, films en muziek.’

Het besturingssysteem moet volgens Valve al snel uitkomen, maar het is niet precies bekend wanneer. Ook wordt er beloofd dat er in 2014 vele triple-A titels uit komen komen voor het platform. Daarnaast is het mogelijk om Windows- en Mac-games vanaf andere pc’s naar de SteamOS-pc te streamen, waardoor je gewoon toegang hebt tot heel je Steam-library. Bovendien is het middels de eerder aangekondigde family sharing mogelijk om de games van je huisgenoten te spelen.

SteamOS is volgens Valve pas de eerste van drie aankondigingen. Over 48 uur (woensdag 19.00) is weer een aankondiging, en vermoedelijk dan op vrijdag weer. Wij hebben een sterk vermoeden dat nummertje twee de Steam Box gaat worden. Aankondiging drie zal waarschijnlijk gaan over de derde onderkin van Gabe Newell. Wij houden je in ieder geval op de hoogte!

 

Efteling

Sooow we waren half 11 op de efteling.
Met Cisca, Wil, nel en Vincent.
Gezellig. Zijn eerst in de fata morgana geweest nu  zitten ze in de piranha, maar ging zelf dit X niet mee.
Dus heb een heerlijke panini ham / kaas gescoord.
En heerlijk weer.

image

image

Kermis in delft

Zo bij de kermis geweest op Delft.

Arrr! Het is International Talk Like A Pirate Day

Arrr! Deze donderdag is geen gewone donderdag, het is vandaag International Talk Like A Pirate Day. Op deze dag kun je alle landrotten in je omgeving je ware piratenaard tonen.

Deze ‘feestdag’, ontstaan in de Verenigde Staten in 1995, wordt inmiddels jaarlijks op 19 september gevierd. Vanaf 2002 is het woord ‘International’ aan de dag toegevoegd. Sinds dat jaar wordt de dag namelijk ook buiten de Verenigde Staten gehouden. International Talk Like A Pirate Day is door de leden van de kerk van het vliegend spaghettimonster omarmd als hun officiële feestdag.

Dus haal je houten been, piratenhoed, en papegaai maar van stal, en laat je innerlijke piraat voor een dag bovendrijven! Arrr!

:)

image

Gevangenzitten gaat 12,50 euro per dag kosten

Gedetineerden gaan 12,50 euro betalen voor elke dag dat zij achter de tralies zitten, voor maximaal zes maanden. Ook een veroordeling door de rechtbank gaat criminelen geld kosten. Dat staat in de dinsdag verschenen begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Dat gedetineerden moeten gaan meebetalen aan hun eigen celstraf, stond al in het regeerakkoord, maar een bedrag was nog niet bekend. Het ministerie hoopt met de eigen bijdragen zo’n zeven miljoen euro per jaar op te halen. Ook moeten verdachten een ‘eigen bijdrage’ gaan betalen in het geval van een veroordeling in eerste aanleg. Dit moet het ministerie 53 miljoen euro per jaar opleveren.

In de begroting staat verder dat vreemdelingen die illegaal in Nederland zijn vanaf volgend jaar strafbaar zijn. Dan wordt de maatregel, die ook was aangekondigd in het regeerakkoord, geïmplementeerd. De strafbaarstelling van illegaliteit is zeer controversieel bij de achterban van de PvdA.

Overige maatregelen uit de begroting van Veiligheid en Justitie:

– Veiligheid en Justitie kampt met een tegenvaller van veertig miljoen euro doordat minder griffierechten worden betaald, als gevolg van een dalend aantal rechtszaken. – Het humanere asielbeleid levert 51 miljoen euro op doordat minder vreemdelingen gevangen worden gezet. Tien miljoen euro hiervan wordt besteed aan alternatieven voor vreemdelingenbewaring. – Het aantal agenten zal de komende tijd dalen, van 51.279 voltijdbanen dit jaar naar 49.654 in 2016. Dit is wel boven het minimum van 49.500 fte. – Het aantal woninginbraken moet de komende jaren fors dalen, van 91 duizend in 2012 naar 83 duizend volgend jaar en 65 duizend in 2017. – Het kabinet komt nog deze maand met een meerjarig plan voor de aanpak van kindersekstoerisme. – Justitie hoopt volgend jaar 70,1 miljoen euro op te halen door het plukken van criminelen. In 2012 was dat nog 49,7 miljoen. – Justitie wil volgend jaar twee keer zo veel bendes (‘criminele samenwerkingsverbanden’) oprollen als in 2009. – De politie krijgt meer capaciteit voor grote onderzoeken naar cybercrime.