Sandy versus VS

Dat vormalig orkaan Sandy een pittige tante was, was al eerder duidelijk. De manier waarop ze de oostkust van de Verenigde Staten onder handen heeft genomen is hier nogmaals een bewijs van.

De trieste tussenstand is dat er op dit moment zijn er in de Verenigde Staten 26 doden zijn gevallen. Het totale dodental als gevolg van Sandy, die eerder door het Caribisch gebied trok, is daarmee opgelopen tot zeker 94.

In de Verenigde Staten zitten er op dit moment nog 7,5 miljoen mensen zonder stroom. In het ziekenhuis in New York City waar na de stroom ook de noodaggregaten uitgevallen waren, zijn in totaal 260 mensen geëvacueerd. Bij deze evacuatie moesten enkele patienten “handmatig beademd” worden om ze in leven te kunnen houden.


26 doden door Sandy (Foto: ANP)

Update 17:49u:
De Amerikaanse steden Moonachie, Little Ferry en Carlstadt zijn onder water gelopen nadat een dijk in New Jersey het dinsdag had begeven. De dijk kon niet tegen het water dat werd opgestuwd door de superstorm Sandy. Volgens de autoriteiten zijn er voor zover bekend geen doden gevallen.

Het water staat ruim een meter hoog in de steden, zo meldden functionarissen. De reddingswerkers doen hun best om mensen te helpen. Het water heeft grote schade aangericht.

Update 18:23u:
Hulpverleners in de gestoffen hebben het momenteel extreem druk om veel achtergebleven inwoners te evacueren of medische hulp te verlenen. Veel huizen zijn door water of vuur of rondvliegend puin (van verkeersborden tot trottoir) verwoest en de chaos in enkele wijken van New York is groot. CNN kopte “Waking up to Floods, Fire and Fear”. Toepasselijk, want door de vele schade is het gevaar nog lang niet geweken.

Update 18:55u:
De aandelenhandel op Wall Street in New York City gaat woensdag weer open. Dat heeft de beursorganisatie NYSE bekendgemaakt. De beurshandel heeft de afgelopen dagen stilgelegen als gevolg van de tropische storm Sandy.

Het was voor het eerst sinds 1888 dat de NYSE twee dagen achter elkaar dicht was vanwege het weer. Volgens de NYSE zijn het gebouw en de beursvloer echter weer volledig operationeel.

Delen van Manhattan, waar de beurs is gevestigd, staan op dit moment nog immer onder water.

Leave a comment